Lite tips till oroliga anhöriga

 

En lista på saker som jag tycker är tecken på bulimi. Detta är INTE, och jag upprepar INTE en "tipslista" till bulimiker, utan bara en lista över saker som kan indikera att någon är bulimiker. 

 

 

Lämnar efter sig papper i toalettstolen

Risken finns ju alltid att någon liten matbit ska förvilla sig tillbaka upp i toalettskålen, men lägger man en bit papper i toan så syns inte detta om det skulle hända. (mig har det hänt maaaassor av gånger att det poppat upp saker igen, speciellt skumgodis har en förmåga att envist stanna kvar).

 

Spolar flera gånger

Samma anledning som ovan; för att få ner alla "bevis".

 

Ljudet av en evigt spolande kran

Kranen döljer effektivt olika ljud, och det finns tydligen även de som kräks i handfatet. (Själv så anser jag att det är en märklig metod, verkar väl mer misstänkt om man spolar vatten i handfatet INNAN man spolar i toaletten).

 

Har ursäkter för mängden mat som äts

Äter flera portioner vid bordet och ursäktar t. ex med "jag har inte ätit på hela dagen, jag är sååå hungrig". (Been there, done that).

 

The smell of bulimia: Vomit and Mint

Mat-Toa-Tuggummi. Idogt tuggummituggande efter toalettbesök kan betyda att man vill förhindra avslöjande lukter. (Eller helt enkelt bara gillar tuggummi, tuggar personen jämt tuggummi, eller bara efter toabesök?).

 

Tårar och "våta ögon"

Ansträngningen under en kräkning gör att ögonen tåras, och även om man torkar tårarna inne på badrummet så är det oftast så att ögonen fortsätter att producera vätska en stund efteråt, som behöver torkas bort. (Smink har också en förmåga att smetas ut runt ögonen).

 

Långa duschar

Det finns de som föredrar att kräkas i duschen, dels för att det blir en effektiv ljudmaskering, plus att det inte ligger kvar någon kräkdoft i badrummet efteråt. (Misstänker man detta, så kolla i golvbrunnen efter spår, kan hända att det fastnar där? Har dock aldrig provat i duschen så jag vet inte hur det funkar).

 

Näsblod

Blodkärlen i näsan kan brista vid ansträngningen under kräkningen, och magsyra som kommer upp kan hjälpa till på traven att fräta och försvaga slemhinnorna som kan orsaka spontana näsblödningar även utan ansträngning eller när man snyter sig.

 

Doftsprayer, parfym och rengöringsmedel

Stark doft av parfym i badrummet? Eller är toaletten alltid skinande ren och det finns en luftfräschare som används flitigt? Detta är beprövade sätt att dölja kräklukt.

 

Halsband och snören

Är långa halsband och snören från tröjor plötsligt instoppade innanför kläderna efter ett toalettbesök? (Själv brukar jag ta av mig halsband och ringar, som jag ofta också glömmer liggandes på handfatet så att andra hittar det och frågar om det är mina… Detta inte så kul om man inte är hemma hos sig själv, för vem tar av sig halsbandet hos någon för att kissa liksom? Kan verka misstänkt, ja).

 

Bitmärken/skrubbsår

Om man använder fingrarna för att framkalla kräkningar får man ofta blåmärken och skrubbsår på knogarna. (Speciellt på pek- och långfinger knoge)

 

Ljud överallt

En kakafoni av ljud; TV, radio, diskmaskin m.m i hemmet under toalettbesök för att dränka eventuella ljud.

 

Tandborste och tandkräm

En tandborste och tandkräm alltid till hands i väskan, antingen för hjälpmedel vid kräkning och/eller för luktborttagning efteråt. (Detta är en stor missuppfattning inom bulimin. Det är INTE en bra idé att borsta tänderna efter en kräkning, emaljen på tänderna är redan försvagade av magsyran, och borstar man sedan på de försvagade ytorna så påskyndar man processen och sliter ännu mer).

 

Sår runt munnen

Självklart kan man ha vanliga munsår (som egentligen är herpes, true that!). Men jag själv som aldrig har haft munsår hade en gång under en intensiv hetsperiod konstanta sår i mungiporna som aldrig läkte och som hela tiden gick upp så fort jag öppnade munnen.

 

Stänk

Mystiska fläckar/stänk på toaletten, väggar och golv? Här kanske bulimikern är en liten slarver som inte orkar städa efter sig ordentligt, eller så kanske han/hon inte sett dem själv. (Händer ofta mig själv, även om jag inspekterar toaletten efter varje gång så hittar jag ändå fläckar här och var vid nästa toalettbesök).

 

Illaluktande fingrar/tandborste

Kräklukt är väldigt svårt att få bort från fingrarna, oavsett hur mycket tvål man använder. Även tandborsten (om man använder en sådan) kan lukta illa och även ha bitmärken längs skaftet. Jag hoppas att detta inte tas emot som ett "tips", men har en person som man misstänker ha bulimi en s.k ståltvål på toaletten så är detta ytterligare ett tecken. (Ja jag har själv en… En ståltvål är en tvålformad bit rostfritt stål som används för att ta bort starka lukter, vanligtvis fisklukt från händerna i kökssammanhang, därför förvaras dessa också oftast i köket).

 

Snuvig näsa

En hastigt uppkommen snuvig näsa efter ett toalettbesök kan självklart bero på att personen precis nyst, men näsan droppar också gärna efter en kräkning. Här får man se om andra tecken också är inblandade.

 

Röda, torra fingrar

Magsyran fräter och torkar ut huden, också det frenetiska tvättandet av händerna efteråt torkar ut huden ytterligare. (Inga salvor/cremer i världen hjälper mot mina nariga händer… )

 

Gömd mat

Kakor i byrålådan? Godispapper under sängen? Om saker som detta förekommer i större skala finns det en stor risk att det även förekommer hetsätningar. (Jag förvarar ibland hets-mat i mina undangömda vrår, en gång hittade M ett kakpaket och flera tomma läskflaskor i min ena byrålåda. Pinsamt!)

 

Toalettbesök efter varje måltid

En bulimiker vill hemskt gärna bli av med maten så fort som möjligt, och springer man på toaletten direkt eller de närmsta 10-15 minutrarna efter alla måltider så kan detta verka lite misstänkt. (Men man kanske också har en väldigt aktiv blåsa?)

 

Hes röst

Magsyran sliter på halsen, vanligtvis produceras också mycket slem som kan resultera i mycket harklingar efter toalettbesöket.

 

Äta ensam sent på natten

En människa kan helt enkelt vara hungrig mitt i natten, men här får man titta till mängden, handlar det bara om en helt vanlig nattmacka? Hur mycket mat har plötsligt försvunnit under natten? (Jag har flera gånger suttit intryckt i soffan och hetsat det ena och det andra och varit livrädd för att M ska vakna och se vad jag håller på med).

 

Håret uppsatt, ärmar uppdragna

Är håret uppsatt och tröjärmarna upprullade efter toabesöket? Behöver inte vara något konstigt med det i sig, men händer detta ofta efter toabesöket efter en måltid? Eller är det något annat som verkar mystiskt med toalettbesöket? (Mitt hår åker ofta upp i en snodd som jag inte tar ner när jag går ut från toaletten. En långhårig bulimiker har ofta också en hårsnodd runt handleden, just in case).

 

Viktpendling

Under en period av intensiv hetsätning är risken stor att man går upp i vikt, och när man är inne i en svältperiod går man ofta ner i vikt. (Mina hets- och svältperioder är långa, och håller i sig i flera veckor, vilket kan resultera i en pendling av många kilon upp och ned).

 

Väldigt fräscht badrum

Har personen ett anmärkningsvärt fräscht badrum? Är resten av hemmet också skinande rent? Fine, då är det nog bara en person som gillar att ha det rent. Men är resten av hemmet rätt så dammigt, stökigt eller slarvigt så kan det se rätt så misstänkt ut. Och om personen städar toaletten flera gånger om dagen skulle iaf jag reagera.(Hela mitt hem är "charmigt" stökigt och matchar mitt badrum väldigt väl).
 
 
 
 
Detta är min egna uppfattning om tecken på bulimi, finns säkerligen många fler men detta är det jag som bulimiker kan tipsa anhöriga om att hålla koll på. En, två, fyra eller fler av dessa kanske inte behöver betyda att någon har bulimi, men som anhörig har man nog ofta en känsla av att något är fel iaf. Här kan jag dock berätta att när jag efter nästan 5 års samboskap med M beslöt mig för att berätta om bulimin, SÅ HADE HAN INTE EN ANING! Han hade inte märkt ett dugg! Så bulimiker är vääääldigt bra på att dölja sina förehavanden. Men nuför tiden så vet han vad han ska hålla koll på så han märker oftast när jag har kräkts även om jag inte säger något om det.
 
 
En grej som är lite.... intim men också ett tecken som jag också har hört från flera andra bulimiker, är att utövandet av fellatio går så mycket bättre och är till stor glädje för mannen, man kan få till riktiga deep-throats! Haha! Detta beror på att kräkreflexerna är satta ur spel och kan kontrolleras mycket lättare och reagerar inte naturligt när... hmm.. främmande föremål förs ner i halsen. Fast egentligen är det rätt sorgligt. Faktiskt så är det det.
 
 
 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

bodymassinsane.blogg.se

En bulimiker och allmänt knepig tjejs väg mot ett bättre, ångestfritt liv.

RSS 2.0